Strondrace 2014
Friese strond voor de Zuid-Hollandse bollenstreek; strondschippers verzorgden tot ongeveer halverwege de vorige eeuw dit stinkend transport, zeilend over de Zuiderzee/IJsselmeer en jagend en bomend door de Ringvaart. Geen ongevaarlijke onderneming met de gistende en half vloeibare lading. Met de komst van kunstmest verdween deze tak van scheepvaart. Om de zeilschepen en de vaardigheden voor het nageslacht te behouden, vindt sinds 1974 elke herfst de strondrace plaats. Van Workum naar Warmond en weer terug. En zo is een nieuwe generatie stalen schippers aangetreden, met kennis van schepen , zeilen, wind en water.
Ook varen er in die periode beurtschepen over het IJsselmeer  en daar is het de kunst om van Workum naar Amsterdam en weer het snelst in Workum aan te komen.
Ook wordt er nog met oude vissersschepen een aantal dagen gevist op het Ijsselmeer en hij of zij die de meeste vis ‘afslaat’ aan de visafslag heeft ook hier gewonnen. Dit alles bij elkaar is elk jaar weer een leuk evenement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website