Klokkenstoel Indijk in de winter
Donderdag 19 janauari 2017
Ik kon het niet laten. Het was mistig geweest in de nacht en asl het dan ook nog een beetje vriest dan geeft dit vrijwel zeker in de ochtend mooie beelden. Berijpte velden en bomen geven een bijzonder fraai beeld en laat dan de camera maar eens in de kast.
Het was wel koud, maar dat weerhield mij niet om met de camera in de tas op de fiets te stappen richting Heegermeer. Bij het meer ligt in het weiland op een soort terpje een klein kerkhof met een paar grafstenen en een klokkenstoel. Deze plek zat al langer in mijn hoofd om daar  eens  rond te kijken en te fotograferen. Nu met dit mooie winterweer leek het mij een goed moment om dit plan maar eens om te zetten in wat beelden. Het weer was mij goed gezind. Het was licht bewolkt met een waterig zonnetje en na enkele uren zelfs even de zon erbij. In elk geval goede omstandigheden om te fotograferen en ik ging dan ook met een volle kaart weer naar huis.

Een stukje geschiedenis over de klokkenstoel te Indijk
In 1720 stond hier al een klokkenstoel bij de overblijfselen van een kerk, maar Indijk had bijna geen klokkenstoel meer gehad. In het vroege voorjaar van 1949 werd de klokkenstoel door een zware storm vernield en de gemeenteraad besloot geen nieuwe klokkenstoel te bouwen. De 14-eeuwse klok die na de oorlog teruggekomen was, werd opgeslagen bij gemeentewerken.
Toen de bewoners hoorden dat de gemeente plannen had om de klok bij de jachthaven op te hangen, kwamen ze in actie. En met succes: er werd een klokkenstoel aangekocht die een bedrijf uit Winterswijk had gebouwd om aandacht te trekken op een bouwbeurs in Zuidlaren. En zo heeft Indijk sinds 1978 weer een klokkenstoel, 6,5 meter hoog, met wit helmdak, weerhaan en ‘kippenladdertje’ naar de oude klok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website