Onze reis naar Zweden en Noorwegen.

Zweden, de laatste echte wildernis van Europa. Zo wordt Zweden in diverse reisgidsen omschreven. En dat is zeker van toepassing op de provincie Värmland.  We liepen daar dagen zonder andere mensen tegen te komen. Na Värmland zijn we doorgestoken naar Noorwegen en reden via Lillehammer en Fagerness naar Hemsedal in het gelijknamige dal. Ook een wat woest gebied met bergen tot ongeveer 2000 meter.  We verbleven daar in een hytter op ongeveer 1000 meter. Dat was goed te merken aan de temperatuur en de vele sneeuw die meerdere malen ons de weg versperde tijdens de verschillende wandelingen. Maar ook hier een indrukwekkende natuur.
We reisden via de route Kiel-Göteborg en de terugreis  via Oslo-Kiel. Twee bootreizen die een heleboel auto-kilometers scheelden.
Hieronder een kleine selectie foto’s van onze reis.

Fotografie onderweg
Fotografisch was het sinds jaren een ‘light’ vakantie. Geen zware Nikon body met verschillende (grote en zware) objectieven.  De Fuji X-T1 met daarop uitsluitend een 35/1.4 objectief. Een fantastisch objectief dat door zijn hoge lichtsterkte ook bij bestaand licht contrastrijke opnames levert. Was in de jaren 60 en 70 een Leica M3 met een Summicron of Summilux objectief de hoogste norm, durf ik te zeggen dat dit Fuji objectief hier niet voor onder doet en als ik de reviews op KenRockwell.com. lees zelfs verslaat.
Ik sta telkens verbaasd van de hoge scherpte en contrastrijke beelden. Wel moet ik bekennen dat het behoorlijk wennen was om niet te kunnen ‘zoomen’. Na zoveel jaren gewerkt te hebben met zoomobjectieven, ben je zo gewend de uitsnede van je foto door het in- of uitzoomen te bepalen.  Maar na enkele dagen wist ik al niet beter en werd de uitsnede van de opname gemaakt door een paar stappen naar voren of naar achteren te maken. Maar ik sluit niet uit dat er  na verloop van tijd nog eens een 14 of 18 mm wordt aangeschaft. Omgerekend naar kleinbeeld zou dit 21 of 27 mm zijn.  Ook dan kies ik weer voor een vast brandpunt, want  ik ben wel erg onder de indruk van de scherpte en kleurweergave van deze objectieven.
Geen enkele spijt dat ik ben overgestapt op een lichtere systeemcamera. Het plezier om de camera op onze tochten mee te nemen en te fotograferen is alleen maar toegenomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website