DIVERSEN.
Wat wil ik hier laten zien? Het was 2006 toen ik mij inschreef voor een cursus creatieve fotografie.
In de gids van de volksuniversiteit stond:
Deze cursus is bedoeld voor de gevorderde digitale fotograaf met een spiegelreflexcamera. De workshops van Hans van Ommeren hebben een eigenzinnig en creatief karakter. Er is veel aandacht voor motiefkeuze, compositie, lichtvoering, beweging en emotie: impressionisme in de fotografie. Aan de orde komen landschaps-, architectuur-, portret-, candid- en macrofotografie. Naast beeldbewerking in Adobe Photoshop word je wegwijs gemaakt in digitaal fine art printen. Tenslotte is er aandacht voor het presenteren en exposeren van de resultaten en natuurlijk komt de zwart-wit fotografie uitgebreid aan bod.

De cursus werd gehouden in de studio van Hans van Ommeren maar bestond tevens uit een aantal fototochten in het ‘veld’. Het Linschoterbos, niet ver van Woerden, was meerdere malen een locatie waar opdrachten werden uitgevoerd en ook de weekmarkt in Utrecht werd bezocht.
De cursus heeft bij mij een omslag teweeg gebracht in mijn fotografisch kijken. Bestaande regels en wetten in de fotografie werden losgelaten. Scherp mocht ook onscherp. Compositie werd figuurlijk op de kop gezet. Fotograferen moet ‘dromen’ worden, was steevast het antwoord van Hans als er vragen waren over de opdracht.
Het is vanaf die tijd niet meer ‘goed gekomen’ met mij. Mijn fotografische fantasie was geprikkeld en voortdurend wordt er gezocht naar beelden die meer zeggen dan ‘gestoken’ scherpte of diagonale lijnen die keurig van links onder naar rechtsboven lopen, of horizonnen die absoluut op 1/3 van boven of van onderen moesten liggen, waren niet meer interessant.
Soms werd de kant van de schilderkunst opgezocht. Dit alles om interessante beelden te krijgen die de verbeelding prikkelen. Ik laat hieronder enkele beelden zien die ik in die periode heb gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*
Website